Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΕ ΑΡΤΑΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Η εικόνα ίσως περιέχει: 10 άτομα, περιλαμβάνονται οι Χριστόφορος Ψυλλιάς, Giorgos Zapsas και Giannis Gribaviotis, , τα οποία χαμογελούν, εσωτερικός χώρος
ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΕ ΑΡΤΑΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» βρίσκεται σήμερα στην Αρτα για να παρουσιάσουμε τους πρώτους υποψηφίους που θα συνταχθούν σε αυτή την προσπάθεια να φέρουμε την Ηπειρο στο προσκήνιο και παράλληλα, την Αρτα, τη δεύτερη μεγάλη πόλη της περιφέρειας, στη θέση που επιβάλλει ο πολιτισμός και η ιστορία της, αλλά και η σημερινή δυναμική της. 
Τα πολιτιστικά μνημεία της, οι παραγωγικές επιχειρήσεις, ο τουρισμός θα πρέπει ισόρροπα και με κανόνες να αναπτυχθούν, ώστε η Αρτα να κεφαλαιοποιήσει τη σύνδεσή της με τους μεγάλους οδικούς άξονες και τη μεγάλη πρόκληση που ανοίγεται μπροστά της με την ίδρυση και λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής.
Πρόκειται για ένα αίτημα ετών της τοπικής κοινωνίας και των αρχών που έκανε πράξη η κυβέρνηση μέσα από την ενοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηπειρο, με την Αρτα – και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό - να διατηρεί κομβικό ρόλο στο νέο Πανεπιστήμιο, αλλά και σε αυτό που μπορεί να γίνει, με το Αγροδιατροφικό Πάρκο και το Ερευνητικό Κέντρο με τα Ινστιτούτα, που προβλέπεται να λειτουργήσουν.

Η μεγάλη πρόκληση θα είναι να καταφέρουμε να συνδέσουμε τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές δραστηριότητες με την παραγωγή, με στόχο την ενίσχυση των τοπικών προϊόντων. 
Μαζί με αυτά και τα Κέντρα Καινοτομίας, που προωθεί η σημερινή περιφερειακή αρχή, χωρίς ωστόσο –κατά την προσφιλή της τακτική- να έχει ενημερώσει θεσμικά το περιφερειακό συμβούλιο για να υπάρξει διαβούλευση και ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός. 
Γιατί, για να είναι επιτυχημένα όλα αυτά, θα πρέπει να φύγουμε και από τη νοοτροπία «εμείς ξέρουμε (μόνο) – εγώ αποφασίζω», θα πρέπει να προηγηθεί συνεργασία των φορέων, να λειτουργούν θεσμικά, ελεύθερα και αδέσμευτα, ώστε να προσφέρουν τις απαιτούμενες λύσεις, επιστημονικά και τεκμηριωμένα.
Εγιναν αρκετά τα τελευταία χρόνια. Επιτέλους, μετά τις καθυστερήσεις, προχωρά η οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου, το Ξενία, μετά από παλινωδίες, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ για να γίνει ένας πολυχώρος πολιτισμού. Το Επιμελητήριο προχωρά τη σύνταξη φακέλου σκοπιμότητας - βιωσιμότητας κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Αρτας, ένα έργο αναγκαίο, που όμως φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε από πολλούς για να εξυπηρετήσει προσωπικές και πολιτικές σκοπιμότητες.
Πολλά όμως επίσης δεν έγιναν. Το γεωθερμικό πεδίο Συκαιών.. περιμένει την αξιοποίηση, παρόλο που και ο σημερινός δήμαρχος Αρταίων, πριν την εκλογή του, ως σύμβουλος του απερχόμενου Περιφερειάρχη, είχε ασχοληθεί και είχε αναδείξει τις τεράστιες δυνατότητες της γεωθερμίας για την περιοχή.
O κάμπος της Αρτας που έπρεπε να είναι η «προίκα» της, μέχρι σήμερα δεν έχει ένα συνολικό σχέδιο. Υπάρχουν ελλείψεις και ανεπάρκειες στα αρδευτικά δίκτυα και τους ΤΟΕΒ, ενώ δεν έχουμε προχωρήσει στην «επισήμανση» και «τυποποίηση» των παραγόμενων προϊόντων (ακτινίδια, εσπεριδοειδή, ελιά και ρόδια), ώστε να έχουν προστιθέμενη αξία.
Η ορεινή Αρτα, από την άλλη πλευρά, χρειάζεται ειδικό σχεδιασμό και μέριμνα για την αξιοποίηση των ορεινών αλπικών βοσκοτόπων των μετακινούμενων κτηνοτρόφων, την ενίσχυση και ενθάρρυνση των ντόπιων κτηνοτρόφων και των νέων να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα και στον αγροτουρισμό, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, το περιβάλλον της.
Σε επίπεδο περιβάλλοντος επίσης, η Περιφέρεια Ηπείρου και οι Δήμοι θα πρέπει να συμβάλλουν με κάθε μέσο να εφαρμοστεί το Τοπικό Σχέδιο Δράσης, που εγκρίθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, για την προστασία των ειδών της άγριας πανίδας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, αλλά και να έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα τον έλεγχο των δραστηριοτήτων και τη συνολική προστασία του Αμβρακικού Κόλπου. 
Προτεραιότητα επίσης για την Αρτα είναι η διατήρηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς, που εκτός από τα βυζαντινά μνημεία περιλαμβάνει και τα παραδοσιακά γεφύρια, για τα οποία πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε να συντηρούνται όταν πρέπει και όχι να ψάχνουμε μετά τρόπους αναστήλωσής τους!
Θα κλείσω βέβαια με ένα θέμα που κοντεύει να ξεπεράσει τον μύθο του Γεφυριού της Αρτας. Το Διοικητήριο, το οποίο κοστίζει 300.000 ευρώ ετησίως. Είναι ένα θέμα που φέρνουμε ξανά και ξανά στο περιφερειακό συμβούλιο, περιμένοντας μια υπεύθυνη απάντηση και όχι ήξεις-αφίξεις, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. 
Από το 2010, όταν ανέλαβε ο κ. Καχριμάνης την Περιφέρεια αναφέρονταν στην αδυναμία των πρώην νομαρχών, σε Αρτα και Πρέβεζα, να καλύψουν την ανεπάρκεια σε κτιριακές υποδομές. Εχουν περάσει 9 χρόνια από τότε και τώρα, ως απερχόμενος, είναι αυτός που θα πρέπει να απολογηθεί για τις καθυστερήσεις και το κόστος. Στην τελευταία συνεδρίαση «εκμαιεύσαμε» ότι ισχύει η πρόταση για το Στρατόπεδο Παπακώστα, το οποίο αν από την αρχή είχε διεκδικήσει σθεναρά,σήμερα δεν θα βρισκόμασταν στο μηδέν.
Σε κάθε περίπτωση η Αρτα έχει δυνατότητες και το Κοινό των Ηπειρωτών έχει άξιους και ικανούς ανθρώπους να της δώσουν μια ώθηση προς τα εμπρός.
Δέκα από αυτούς παρουσιάζουμε σήμερα.
Πρόκειται για:
την καθηγήτρια Αγγλικών, με σπουδές στον Τουρισμό, Έλια Στασινού, από το Αθαμάνιο
τον επιχειρηματία πολιτικό Μηχανικό, Οικονομικό Επόπτη στο Επιμελητήριο Αρτας, Δημήτρη Τρομπούκη, από τους Μελισσουργούς
τον Οικονομολόγο, διευθυντή του ΔΙΕΚ Αρτας Δημήτρη Τάτση
τον συνταξιούχο εργοδηγό Γιώργο Τζούμα, από το Γραικικό Αγνάντων
τον Αντιστράτηγο ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Μέγα
την Αναπληρώτρια καθηγήτρια Πληροφορικής στην Επαγγελματική Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ, Ουρανία (Ράνια) Γκίζα
την υπάλληλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας,στη Δ/νση Κοινωφελών Περιουσιών, Έλευθερία Κοσσυβάκη και
τον Φιλόλογο, εκπαιδευτικό στο 4ο Λύκειο Αρτας Ψυλλιά Χριστόφορο, από τα Μηλιανά
τον Δικηγόρο Παρ’ Αρείω Πάγω, Ιωάννη Γκριμπαβιώτη από τον Αγιο Σπυρίδωνα
τον Επιχειρηματία και Αλιέα, Χρήστο Πάνου, από την Ανέζα.