
Οι ερευνητές δρ. Γιώργος Τσάγκαρης και δρ. Θανάσης Αναγνωστόπουλος, του ιδρύματος ιατροβιολογικών ερευνών της ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), που ανακήρυξε την φέτα στην μεγαλύτερη (Ελληνίδα star) των τροφίμων, ασχολήθηκε με τον Αμβρακικό κόλπο και απεφάνθη ότι κρύβει διατροφικούς "θησαυρούς".
Η σαρδέλα που περιέχει 1003 πρωτεΐνες, εκ των οποίων οι 556 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτήν και οι 56 εξ' αυτών έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά.
Για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη σαρδέλα του Αμβρακικού η ορμόνη "λεπτίνη" που συνδέεται άμεσα με τον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Η γαρίδα του Αμβρακικού αποδείχτηκε ότι περιέχει ινσουλίνη (είναι πρώτη φορά παγκοσμίως) η οποία συνδέεται άμεσα με τον μεταβολισμό, αλλά και πρωτεΐνες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Στην κουτσομούρα του Αμβρακικού εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν 575 πρωτεΐνες αλλά και πολλά Ω-3 λιπαρά οξέα.
Εντοπίστηκαν επίσης πρωτεΐνες που διαθέτουν αντιβακτηριδιακή και αντικαρκινική δράση.
Για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη σαρδέλα του Αμβρακικού η ορμόνη "λεπτίνη" που συνδέεται άμεσα με τον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Η γαρίδα του Αμβρακικού αποδείχτηκε ότι περιέχει ινσουλίνη (είναι πρώτη φορά παγκοσμίως) η οποία συνδέεται άμεσα με τον μεταβολισμό, αλλά και πρωτεΐνες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Στην κουτσομούρα του Αμβρακικού εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν 575 πρωτεΐνες αλλά και πολλά Ω-3 λιπαρά οξέα.
Εντοπίστηκαν επίσης πρωτεΐνες που διαθέτουν αντιβακτηριδιακή και αντικαρκινική δράση.
