Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

ΓΕΦΥΡΑ ΑΡΤΑΣ - Αδιαφορία ή Ανευθυνότητα

 Με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο που αφορούν τη στατικότητα της νέας γέφυρας Άρτας και τους κινδύνους που ελλοχεύει εξαιτίας της φθοράς του χρόνου και της μη συντήρησης της για πολλά χρόνια σε ότι αφορά τους κάνοντες χρήση αυτής,  οδηγούς και συνεπιβαίνοντες σε κάθε είδους τροχοφόρο όχημα θεωρούμε αναγκαίο να επαναφέρουμε στο προσκήνιο το σοβαρότατο κατά την άποψη μας θέμα που απασχολεί την τοπική μας κοινωνία.

Με βάση τα δημοσιεύματα αυτά από τα οποία γίνεται σαφές ότι η από εξηκονταετίας και πλέον «νέα γέφυρα» έχει καταπονηθεί πάρα πολύ εξαιτίας της συνεχούς ροής αυτοκινήτων και πάσης φύσεως τροχοφόρων και μάλιστα μεγάλου τονάζ με αποτέλεσμα και ο ίδιος ο κατασκευαστής της ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Θεοδόσης Τάσιος όταν πριν από λίγα χρόνια είχε έρθει στην Άρτα προσκεκλημένος σε εκδήλωση «απόρησε για τις αντοχές της υστέρα από τα βαριά φορτία που δέχεται» γιατί και ο ίδιος προφανώς δεν την είχε μελετήσει για ρυμουλκά μετά ρυμουλκούμενων αυτοκινήτων.

Και η αναφορά μας αυτή έχει να κάνει με τα πριν από τα δύο χρόνια επισυμβάντα γεγονότα στην γείτονα χώρα μας Ιταλία όταν κατέπεσε γέφυρα, αλλά και στη χώρα μας ευελπιστώντας ότι οι αρμόδιοι για τον έλεγχο στατικότατος και τη συντήρηση της γέφυρας Άρτας θα είχαν ευαισθητοποιηθεί στο θέμα αυτό και θα είχαν προβεί στις ανάλογες ενέργειες .

Όπως όμως προκύπτει από φωτογραφικό υλικό το οποίο περιήλθε στα χέρια μας και είναι στη διάθεση σας είναι εμφανής η διάβρωση που έχουν υποστεί τα σίδερα και το σκυρόδεμα της «νέας» γέφυρας με αποτέλεσμα να είμαστε προβληματισμένοι για την αντοχή της εν λόγω γέφυρας και είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε το εν λόγω θέμα καθιστώντας υπευθύνους όλους τους αρμόδιους και έχοντες την ευθύνη για την συντήρηση και τον έλεγχο της στατικότητας και ασφάλειας της εν λόγω γέφυρας.

Στο σημείο αυτό καταδεικνύεται ότι είναι πέραν κάθε αμφιβολίας επιτακτική η ανάγκη της κατασκευής της νέας γεφύρωσης σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη, ένα έργο ώριμο από το έτος 2006 που για 14 ολόκληρα χρόνια ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.

Για την καθυστέρηση αυτή υπάρχουν ευθύνες και κατά την άποψη μας, κυρία ευθύνη φέρνει η δημοτική Αρχή η οποία χωρίς κανένα απολύτως λόγο και ενώ υπάρχει εξασφαλισμένη πίστωση από το έτος 2016 ποσού 6.5 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως καμία ενέργεια.

Για την πίστωση αυτή η δημοτική Αρχή σε συνέντευξή της ευχαριστούσε δημόσια τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την τότε Υπουργό Όλγα Γεροβασίλη, τον τότε βουλευτή Βασίλη Τσίρκα, τον αρμόδιο Υπουργό υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Δέδε.

Και τίθενται βασανιστικά τα ερωτήματα με βάση και τα δημοσιεύματα τοπικού τύπου περί της επικινδυνότητας της "νέας" γέφυρας για ποιο λόγο μέχρι και σήμερα παρά το γεγονός της εξασφαλισμένης πίστωσης δεν προχώρησε το εν λογω σημαντικό έργο που εκτός των άλλων συμβάλλει και στο πρόβλημα του κυκλοφοριακού που καθημερινά οι συνδημότες μας και όλοι οι κάτοικοι του νομού μας αντιμετωπίζουν.

Μήπως υπάρχει ανικανότητα ή πολιτική σκοπιμότητα που πολλές φορές αποδεικνύεται τραγική για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών, θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό δεν ισχύει.

Τέλος οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατά την άποψη μας θα πρέπει να θέσουν το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα της πλήρους ενημέρωσης των πολιτών για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Περιμένουμε απαντήσεις επί των θεμάτων αυτών για την πλήρη ενημέρωση των συνδημοτών μας και όλων των πολιτών του νομού μας από κάθε αρμόδιο.


























ΤΜΗΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ - ΑΡΤΑΣ