Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Τμήμα Μουσικών Σπουδών Άρτας - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΣΥΡΙΖΑ 

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 

ΑΡΤΑΣ

Δελτίο τύπου

Παρακολουθώντας τις τελευταίες μέρες τη συζήτηση για τη σύμφωνα με πληροφορίες μεταφορά  του Τμήματος Μουσικών Σπουδών με έδρα την Άρτα στα Ιωάννινα, διαπιστώνουμε ότι τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης δεν έχουν σχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού την αντιλαμβάνονται ως πεδίο μικροπολιτικής και όχι ως πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής, συνεχίζοντας την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

Η ίδρυση των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων δεν ήταν μια συγκυριακή επιλογή αλλά αίτημα δεκαετιών βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση των πολιτών που κατέστη αναγκαιότητα με την πάροδο του χρόνου και την καταξιωμένη λειτουργία των τμημάτων του ΤΕΙ στην Άρτα τα προηγούμενα χρόνια.

Η Άρτα μπήκε για πρώτη φορά στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης επί ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν άργησε να δώσει δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται την τριτοβάθμια εκπαίδευση γενικά αλλά και ειδικά σε σχέση με τον νομό Άρτας, αφού ανέστειλε τη λειτουργία 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Άρτα που ιδρύθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Αρτινοί πολίτες δεν ξεχνούν τις πρόσφατες παλινωδίες σε σχέση με το Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο στην Άρτα, όταν χρειάστηκε να κινητοποιηθούν οι τοπικοί φορείς και να διεκδικήσουν  να προχωρήσει η ίδρυσή του παρά την προσπάθεια υπονόμευσής του από τη Νέα Δημοκρατία.

Η ακύρωση των πολιτικών ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα στην ελληνική περιφέρεια και στη βιωσιμότητα των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων με απώτερο στόχο τη συρρίκνωση των δημόσιων πανεπιστημίων και την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των κολλεγίων, όπως επιδιώκεται με τον νέο νόμο Κεραμέως για την Παιδεία. Με τη μείωση του προϋπολογισμού για την παιδεία η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και ελαστικών μορφών απασχόλησης στην εκπαίδευση. Πρόκειται για μια εκδικητική πολιτική για το μέλλον της νέας γενιάς και του τόπου μας.

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών αποτελεί συστατικό μέρος του πυλώνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Άρτα αλλά και με μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό και την τοπική οικονομία. Τα πανεπιστημιακά τμήματα που ιδρύθηκαν στην Άρτα αποτελούν μια αδιαίρετη ενότητα και είμαστε εδώ για να τα υπερασπιστούμε και διεκδικήσουμε την αδιαπραγμάτευτη παραμονή τους στην Άρτα. Στην κατεύθυνση αυτή οφείλουν να κινητοποιηθούν για μια ακόμη φορά οι τοπικοί φορείς και οι πολίτες της Άρτας, ώστε να καταστεί σαφές ότι δεν θα περάσει η περεταίρω απαξίωση και υποβάθμιση της περιοχής μας και να επικαιροποιήσουμε την πάγια θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αρτινών για ένα ισχυρό και βιώσιμο πανεπιστημιακό πυλώνα.

 

Περιμένουμε και τη θέση των κυβερνητικών παραγόντων της περιοχής, καθώς και του βουλευτή και υφυπουργού της ΝΔ και ελπίζουμε ότι δεν θα επικαλεστούν πάλι τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιήσουν και το 2018 για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα καταψηφίζοντας αφενός την ίδρυση των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Άρτα και αφετέρου ψηφίζοντας την κατάργηση του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Άρτα.

Οφείλουμε να υπερασπιστούμε όσα κερδίσαμε για την Άρτα την προηγούμενη περίοδο. Περιμένουμε υπομονετικά μετά από ενάμιση και πλέον χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ να ακούσουμε τι σχεδιάζουν για τον νομό της Άρτας και να δούμε «αυτό το καλύτερο που ετοιμάζουν για την Άρτα», όπως έλεγε σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός βουλευτής και υφυπουργός. Εκτός κι αν «καλύτερο» εννοούν την πλήρη απαξίωση των πανεπιστημιακών τμημάτων με έδρα την Άρτα, ώστε είτε να κλείσουν είτε να μεταφερθούν στα Ιωάννινα.

 

ΆΡΤΑ 1-2-2021

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Άρτας